Βιοχημικό Τμήμα

Βιοχημικό

  • 2421351674 (γραφείο Διευθυντή)
  • 2421351855 (εργαστήριο)
  • 2421351683 (εργαστήριο)
  • biochemlab@ghv.gr

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Εξετάσεις

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:

Διεύθυνση:
Δρ. Ηλίας Β. Τογκουσίδης,Ph.D Βιοχημικός,Eur.Sp.L.M. (Διδάκτωρ Ιατρικής , Τομέας Παθολογίας )

Στελέχη Επιστημόνων:
1. Δρ. Παρασκευή Τσιμπόλη
2. Δρ. Αντώνιος Βλάχος
3. Αθανάσιος Καλιάκης
4. Κερασία Μαραιδώνη
5. Πηνελόπη Κεχαίδου
6. Msc. Μαριάννα Βαλασοπούλου
7. Δρ. Ουρανία Μαρκανδώνα

Τεχνολογικό Προσωπικό:
1. Δέσποινα Αχιλλέως
2. Μαρία Λακιώτου
3. Ανδρομάχη Βράκα
4. Γεωργία Αποστόλου
5. Μαρία Κωστοπούλου
6. Παναγιώτης Τσιούκας
7. Μαρία Παραθύρα
8. Ασπασία Κερασιώτη
9. Νικόλαος Τιμπλαλέξης
10. Πολυξένη Απάκη
11. Μαρία Μπεφάνη
12. Φωτεινή Γιαννακοπούλου

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ Α.Γ.Ν.Β.

Το Βιοχημικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου είναι αυτοτελές Τμήμα του Εργαστηριακού Τομέα, που καθημερινά δίδει τεράστιο όγκο πληροφοριών, με καθοριστική σημασία για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόγνωση της κάθε ασθένειας. Διαθέτει μια διαρκώς αυξανόμενη γκάμα ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων (ορμονών, καρκινικών δεικτών, καρδιακών δεικτών, επιπέδων φαρμάκων, βιταμινών, ηλεκτροφορήσεων, ανοσοκαθηλώσεων, PCR κ.λ.π.) εξαιρετικής διαγνωστικής αξίας. Τα αποτελέσματα των Βιοχημικών εξετάσεων που ξεπερνούν τις 4000 τεστ ημερησίως (1.500.000 tests/έτος) δεδομένου ότι είναι κατάλληλα ως προς το είδος και αξιόπιστα ως προς το αποτέλεσμα, ακόμη διακρίνονται από:
1. Την εγκυρότητά τους – καθόσον το εργαστήριο συμμετέχει και βαθμολογείται από το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΣΕΑΠ) και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ (EQAS), προγράμματα που εγκρίνονται με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, χωρίς να επιβαρύνουν με ειδικές δαπάνες τη Διοίκηση του Ιδρύματος.
2. Στην Εθνική Αξιολόγηση Ποιότητας βρέθηκε στην 6η θέση το 2021 και ανέβηκε στην 2η θέση σε 269 Εργαστήρια σε όλη την επικράτεια για το 2022.
3. Το σύντομο του χρόνου απόκτησής τους – το εργαστήριο διαθέτει 5 υπερσύγχρονους βιοχημικούς και ανοσολογικούς αναλυτές, ταχύτητας 800 - 1200 τεστ/ώρα ο καθένας, 2 τελευταίας γενιάς αναλυτές τριχοειδικής ηλεκτροφόρησης και HPLC (χρωματογραφίας υψηλής πίεσης) και 2 Μοριακών αναλύτών RT-PCR για τις ανάγκες του SarsCov-2. Το εργαστήριο υποστηρίζεται δε, από σύστημα «πνευματικού Ταχυδρομείου» για την ταχύτητα αποστολής των δειγμάτων και
4. Την υποδειγματική παρουσίαση της απαντήσεως της εξέτασης του ασθενή – δεδομένου ότι τον εξοπλισμό του εργαστηρίου υποστηρίζει και οργανώνει πληροφορικό δίκτυο υπολογιστών, από LIS (Laboratory Information System) και 10 τερματικούς Η/Υ με barcode printers, καθώς και σύστημα γραμμικού κώδικα (barcode) στα δείγματα, πράγμα που εξουδετερώνει το εργαστηριακό σφάλμα στην προ-αναλυτική διαδικασία.

Το Βιοχημικό Τμήμα είναι πηγή πληροφορίας ποιοτικών μετρήσεων, στην υπηρεσία του κλινικού γιατρού και του πολίτη, ενώ παρέχει διαρκή ενημέρωση με πολύτιμες πληροφορίες για τους κλινικούς γιατρούς, με σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και το ίδιο το νοσοκομείο.

Η συμβολή του Βιοχημικού Εργαστηρίου στην αποτελεσματική λειτουργία του Νοσοκομείου είναι καθοριστική, αφού με την ορθολογική του οργάνωση και λειτουργία συμβάλλει:
1. Στη γρήγορη και ορθή διάγνωση του προβλήματος υγείας του αρρώστου και στη σωστή αντιμετώπισή του,
2. Στη συντόμευση του χρόνου νοσηλείας του αρρώστου και στη γρηγορότερη επανένταξή του στη παραγωγική διαδικασία, ενώ παράλληλα καθιστά δυνατή την αύξηση δυναμικότητας του Νοσοκομείου, για την κάλυψη επιπλέον υγειονομικών αναγκών και
3. Στη μείωση του κόστους νοσηλείας – θεραπείας του αρρώστου και γενικότερα των νοσοκομειακών δαπανών.

Η στελέχωση του Εργαστηρίου αποτελείται από άριστα εκπαιδευμένο τόσο Επιστημονικό Προσωπικό Κλινικών Χημικών, μέλη του Εθνικού Μητρώου Κλινικής Χημείας και 4 Διδάκτορες μέλη του Ευρωπαικού Μητρώου (Eu.Sp.L.M. European Specialist in Laboratory Medicine της EC4) όσο και τεχνολογικό, με όλες τις απαραίτητες διαπιστεύσεις, απολύτως ενημερωμένο για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του εργαστηρίου, διαρκής στόχος του οποίου παραμένει η αποδεδειγμένη ποιότητα των μετρήσεων, η διαπίστευσή του και η άμεση εξυπηρέτηση των περιστατικών.

Σημαντική όμως είναι και η συμβολή του Βιοχημικού Τμήματος στη διαρκή συνεργασία του με Ελληνικά Πανεπιστήμια (Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ.λ.π.) με την υπογραφή Ειδικών Συμβάσεων Πρακτικής άσκησης φοιτητών, έργο συνεργασίας του ΥΠΕΠΘ με την ΕΕ στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ, με τις αντίστοιχες Επιτροπές Ερευνών των Πανεπιστημίων. Συνεργασία από την οποία προκύπτουν μόνο οφέλη, πολύτιμα συμπεράσματα αξιόλογων μελετών και εμπλουτισμός του αυριανού επιστημονικού, στελεχικού δυναμικού της χώρας μας, με γνώση στο χώρο της υγείας, από υποδειγματικά και αξιόπιστα στη λειτουργία τους Εργαστήρια Δημόσιων Νοσοκομείων.

Κοινωνικά, το Βιοχημικό Εργαστήριο υποστηρίζει με τακτικό έλεγχο τους αιμοδότες, που δίνουν τη ψυχή τους για να βοηθούν συνανθρώπους τους και τελευταία παρακολουθεί με διαρκή Βιοχημικό έλεγχο τα περιστατικά του ΟΚΑΝΑ, που έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματά του, δίνοντας μαζί μ’ εκείνους τον «αγώνα της ζωής». Τέλος εφημερεύει διαρκώς «μαχόμενο» για τη στήριξη του εξαιρετικού αγαθού της δημόσιας υγείας της χώρας μας, παρά τις αντικειμενικές ελλείψεις του σε τεχνολογικό προσωπικό και τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση...

Στην πρωτοποριακή του οργάνωση πρέπει να σημειωθεί, ο μοναδικός για δημόσιο νοσοκομείο εξοπλισμός του IMS(Συστήματος Διαχείρησης Αποθεμάτων) με παράλληλη καταγραφή RFIDscanners, το οποίο δίνει εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης και εξοικονόμησης αντιδραστηρίων, για το συμφέρον του νοσοκομείου.

Καταγράφεται επίσης η καταλυτική παρέμβαση του Βιοχημικού Τμήματος στην εισαγωγή της Μοριακής εξέτασης RT-PCR, με την άριστη εκπαίδευση του, που για άλλη μια φορά καταδεικνύει την υπευθυνότητά του. Έτσι αποδεικνύεται η προσφορά του Τμήματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας (25.000 PCR tests SarsCov-2).

Τέλος πρέπει να καταγραφούν οι άριστες επιδόσεις του Βιοχημικού Τμήματος, στο Πρόγραμμα Εθνικής Αξιολόγησης Ποιότητας (ΕΣΕΑΠ) στην 2η θέση σε 269 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Με εκτίμηση,
Δρ. Ηλίας Β. Τογκουσίδης, Ph.D Βιοχημικός, EuSpLM., Διευθυντής Βιοχημικού Τμήματος