ΝΕΑ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Διαβάστε εδώ όλες τις ανακοινώσεις με χρονολογική σειρά Επιλέξτε κατηγορία για να δείτε τις ανακοινώσεις που σας ενδιαφέρουν

Σε ΙΕΚ μετατρέπεται η Σχολή Νοσηλευτών στην Αγριά

Σε ΙΕΚ μετατρέπεται η Σχολή Νοσηλευτών στην Αγριά

Σε δημόσιο ΙΕΚ που θα περιλαμβάνει την ειδικότητα του βοηθού νοσηλευτικής τραυματολογίας, μετατρέπεται η Επαγγελματική Σχολή της Βοηθών Νοσηλευτών που εδώ και χρόνια λειτουργεί στην Αγριά και η οποία κινδύνευε με κλείσιμο, αν δεν μετατρεπόταν σε ΙΕΚ. Η λειτουργία του ΙΕΚ θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως πριν μερικές ημέρες με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Ξανθού δημιουργούνται 42 δημόσια ΙΕΚ στο χώρο της υγείας.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση του υπουργού, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, επισημαίνει τα εξής: «Ιδρύουμε (42) Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ), με ειδικότητες (Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας, Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας, Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου, Βοηθός Νοσηλευτικής Ογκολογικών παθήσεων, Βοηθός Νοσηλευτικής ΜΕΘ, Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις) της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας του άρθρου 24 παρ. ζ΄ του Ν. 4186/2013, τα οποία αποτελούν παραρτήματα των αντίστοιχων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ν.Π.Δ.Δ.) του Ε.Σ.Υ. όπου εδρεύουν και τα οποία τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας».
Στην εποπτεία του Νοσοκομείου Βόλου βρίσκεται η Σχολή Νοσηλευτών που λειτουργεί στην Αγριά και η οποία σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας μετατρέπεται σε Δημόσιο ΙΕΚ Βοηθού νοσηλευτικής τραυματολογίας.
Η Σχολή λειτουργεί από το 1978 ως Μέση Τεχνική Επαγγελματική Σχολή. Το 2000 μετατράπηκε σε ΤΕΕ και ακολούθως σε Επαγγελματική σχολή (ΕΠΑΣ). Μετά, όμως την κατάργηση των ΕΠΑΣ είχε δημιουργηθεί έντονη ανησυχία για το μέλλον της παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των σπουδαστών παραμένει πολύ μεγάλο και φοιτούν αρκετές δεκάδες.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου είχε αποστείλει επανειλημμένως έγγραφα στα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας να υπάρξει μια αναβάθμιση της σχολής και να αρθεί έτσι το κλίμα της αβεβαιότητας.
Τελικά προέκυψε η εξέλιξη με την μετατροπή της ΕΠΑΣ σε ΙΕΚ. Το ΙΕΚ θα στεγάζεται στο ίδιο κτίριο, δηλαδή στην Αγριά που είναι ιδιόκτητο του Νοσοκομείου Βόλου.
Από την πρώην ΕΠΑΣ έχουν αποφοιτήσει πολλές εκατοντάδες σπουδαστών νοσηλευτών, εκτιμώνται σε 1.090, που πολλοί ήδη εργάζονται σε Νοσοκομεία, κλινικές και άλλους χώρους. Μάλιστα η σχολή προσελκύει και πολλά άτομα από περιοχές εκτός Μαγνησίας.
Μερικά από τα ιατρικά-νοσηλευτικά μαθήματα που διδάσκονται, είναι η φυσιολογία, η παθολογία, η χειρουργική, οι Πρώτες Βοήθειες, η νοσηλευτική όλων των ειδικοτήτων, η φαρμακολογία, η μαιευτική, η ψυχιατρική, η προληπτική ιατρική, η αγωγή υγείας.
Δημόσια ΙΕΚ θα δημιουργηθούν και στα νομαρχιακά νοσοκομεία των υπόλοιπων τριών θεσσαλικών πόλεων, όπου εκεί θα υπάρχει η ειδικότητα του βοηθού νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας.

Πηγή:e-thessalia.gr